Goeie video’s roepen emotie op bij de kijkers. Die emoties kunnen goed of slecht zijn maar we gaan natuurlijk voor de positieve kant van de medaille! Je komt leuk over, wekt vertrouwen of je past bij de belevingswereld van de kijker. Allemaal redenen om met jou in zee te gaan. Dus de aandacht die jij in je video content steekt, zie je terug!
Een pakkende video heeft een goeie inhoud qua tekst en beeld. Beiden zijn even belangrijk. Want als de shots mooi zijn maar je verhaal niet goed is, dan komt je boodschap niet over. En andersom ook: als je verhaal klopt maar je bent niet goed in beeld dan krijgt de kijker, letterlijk en figuurlijk, geen beeld van jou.
Ik heb daarom een paar tips op een rijtje gezet waarmee jouw video’s meer impact hebben.
Wat wil je vertellen?
Maak een scenario. Dat klinkt ingewikkelder dan het in werkelijkheid is. Schrijf kort en bondig op wat de inhoud van jouw video wordt. Dat is belangrijk omdat het je helpt jouw boodschap helder te krijgen zodat je het beter over kan brengen. En dat hoeven geen lange teksten te zijn. Met deze 4 vragen heb je de kern al te pakken.
- Voor wie maak je de video?
- Wat is hetgeen je wil bereiken met de video voor jouw doelgroep?
- Wat kan je vertellen om dat doel te bereiken?
- Hoe wil je de video eindigen? Met een call to action of juist niet?
Wat wil je laten zien?
Nu je weet wat jouw verhaal is, kan je op papier zetten hoe je dat in beeld wil brengen. Veel mensen vinden dit moeilijk maar met deze drie punten in je achterhoofd kom je al een heel eind.
- Het hoeft niet perfect! Door puur te zijn zul je veel dichterbij jezelf blijven en dat brengt veel meer sympathie over bij de kijker dan je denkt.
- Laat jezelf zien in de video. De kijker krijgt gelijk een gevoel bij je en dat werkt ontzettend krachtig. Een video werkt bijna net zo sterk als een kennismaking in het echt.
- Zorg ervoor dat er wat gebeurd in je video. Mensen kijken graag naar bewegend beeld. Er moet iets te zien zijn wat jouw inhoudelijke boodschap ondersteunt.
Hoe film je met je mobiele telefoon?
Voordat je begint met filmen moet je ervoor zorgen dat degene die je in beeld hebt scherp is. Dat doe je door je vinger op het scherm te houden totdat je AE/AF lock ziet. En zet ook je raster aan. Er zijn ontzettend veel tips voor het filmen met je mobiele telefoon, zo weet ook Geertje Algera, hieronder heb ik er een paar van haar neergezet die ik belangrijk vind.
- Bedenk voor welk platform je de video maakt. Want niet voor ieder platform moet je je telefoon op dezelfde manier vasthouden tijdens het filmen. Instastories, vlogs, Facebook en websites die veel worden bekeken op mobiele telefoons: film verticaal. Instagram en LinkedIn: film horizontaal en wijzig het formaat in vierkant. Websites die voornamelijk op de computer bekeken worden en video’s voor Twitter kan je het best horizontaal filmen.
- Als je zelf in beeld bent of iemand interviewt, zorg dan dat de uitsnede klopt. Dus de ogen moeten op 2/3 van het raster zitten.
- Maak van elke beweging die je filmt verschillende shots. Close, totaal, vanuit een gekke hoek, alles kan met je mobiele telefoon! Maar zorg voor variatie.
Wat is belangrijk bij de montage?
Er zijn veel apps waarmee je makkelijk zelf kan monteren, bijvoorbeeld iMovie en Quik. Een van de betere apps is LumaFusion, al heb je hier wel wat uitleg bij nodig. Tijdens de montage kom je weer terug bij het begin: wat wil je vertellen? en wat wil je laten zien? Daar heb je al over nagedacht dus als het goed is heb je een richtlijn op papier. Ook over de montage is veel te vertellen.
- Zorg ervoor dat het begin nieuwsgierigheid opwekt. Dan heb je de kijker gelijk te pakken en is de kans veel groter dat hij het hele filmpje afkijkt
- Probeer niet te volledig te zijn. Dit is een moeilijke! Want de natuurlijke neiging is om alles te vertellen zodat de kijker een volledig beeld heeft van jou en jouw boodschap. Maar dat blijft niet allemaal hangen en je video wordt daardoor saai. Dus bedenk goed wat je in het scenario had opgeschreven en wat je wil overbrengen. Of als er tijdens het filmen nieuwe onderwerpen naar boven zijn gekomen die je wil gebruiken, dan kan je een nieuw scenario schrijven aan de hand van het beeldmateriaal.
- Zorg voor een duidelijk eind, jouw call to action of boodschap.
- Maak ondertiteling voor je video! Het is even een klusje maar het loont wel. Want maar 15% bekijkt video’s met geluid aan.
Ik hoop dat je een beetje wijzer bent geworden! Wil je meer weten over mij of de begeleiding die ik geef? Neem dan contact met me op.