Storytelling

De kracht van verhalen.

Storytelling begint in je eigen hoofd. Want de verhalen die je jezelf vertelt, vormen jouw realiteit. Als je denkt dat je iets niet kan, dan is dat ook zo. Daar zijn mensen het vaak over eens. Maar ik bekijk ook de andere kant van de medaille: als je denkt dat je iets kan, dan is dat net zo waar.

The most valuable skill or talent that you could even develop is that of directing your thoughts toward what you want”

– Abraham Hicks

Verweven in ons leven

Storytelling is niets anders dan de kunst van het vertellen van je verhalen. En dat kunnen we allemaal want iedereen is een storyteller.

Er gaat geen dag voorbij of we zijn op de een of andere manier bezig met verhalen. We posten op Insta, LinkedIn, bekijken websites of streaming diensten, vertellen we onszelf verhalen in ons hoofd of delen we ze met anderen. En vertellen we die verhalen op de juiste manier, dan voeden ze de emoties van de kijker. Hij leeft mee met de ander en voelt hun energie, blijdschap of verdriet.

De weg naar iemands hoofd loopt via zijn hart. Verhalen beïnvloeden emoties en emoties beïnvloeden beslissingen.

Verhalen zijn dus super krachtig. Je kan een koerswijziging voor jezelf en je bedrijf inzetten wanneer je de juiste verhalen op een goeie manier vertelt. De juiste verhalen zorgen bijvoorbeeld voor:

  • Een duidelijke bedrijfsidentiteit > je bedrijf straalt meer ‘jou’ uit
  • Begrip voor veranderingen > gelukkige werknemers, minder ziekteverzuim en verloop
  • Zichtbaarheid en een beter imago > meer klanten die bij je passen

Video content

Wist je dat een video bijna net zo’n grote impact heeft als een kennismaking in het echt? Dat komt omdat de kijker ook je non verbale communicatie mee krijgt. De Amerikaanse professor Albert Mehrabian heeft onderzoek gedaan naar de kracht van communicatie. Met woorden alleen komt maar 7% van je boodschap over. De overige 93% van je boodschap wordt bepaald door je intonatie en non verbale communicatie. Wat een verschil dus tussen geschreven woord en video!

Jijzelf bent de belangrijkste factor

Als je jezelf, of het hart van je bedrijf, zichtbaar maakt dan trek je daarmee de klanten aan die bij jou passen. Er zijn meer mensen met hetzelfde bedrijf of dezelfde dienst. Maar toch ben je uniek. Want niemand heeft precies hetzelfde verhaal. Niet dezelfde ervaringen, achtergrond, zienswijze, of drijfveren. Als jij jezelf deelt en jouw verhalen vertelt dan roept dat positieve emoties op bij anderen die ermee resoneren. Emotie leidt tot vertrouwen en het nemen van beslissingen. Hierbij werken video’s enorm in je voordeel.

Vertrouwen is essentieel voor een goeie relatie. Verhalen zorgen voor het opbouwen van dat vertrouwen.

Dat blijkt ook uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken. Een kleine greep:

  • Video’s zorgen voor een positief gevoel bij een product, dienst of bedrijf.
  • Ze zijn een belangrijke voorwaarde wanneer iemand een koopkeuze maakt.
  • Een video op je website verhoogt de verkoopkans met 80%.
  • Je bent 53 keer meer vindbaar op Google met een video op je homepage.

Het draait dus allemaal om het zichtbaar maken van jou persoonlijkheid. En hoe echter de video, hoe beter het werkt. Dus deel ook de momenten die minder fraai zijn, de bloopers of de fouten die binnen jouw bedrijf zijn gemaakt. Menselijkheid draagt bij aan de groei van je bedrijf, verbinding tussen werknemers en een gezond imago. Nog nooit was het zo belangrijk om je eigen verhalen te vertellen binnen je onderneming en naar zakelijke relaties of potentiële klanten. Zij kiezen voor jou om jou. Laat jezelf dus zien! Het is best eng, je eigen nek uitsteken, maar je zult zien dat het werkt!

Wil je een vrijblijvend eerste online gesprek om af te tasten of ik je verder kan helpen?